top of page
  • Foto van schrijverPauline

Verbeter je (loop)houding met een T-shirt

Bijgewerkt op: 25 nov. 2020

Hardlopers schenken vaak veel aandacht aan de spieren en gewrichten vanaf de onderrug en lager, tot en met de voeten. Vergeet echter niet dat middelste gedeelte van je wervelkolom, het stuk tussen de schouderbladen, cruciaal is als het aankomt op het kunnen vasthouden van een goede loophouding. Als je nog niet goed voor je middenrug zorgt (als je loopt, zit, wandelt, praat, typt, of whatsappt, ademt, kortom bij alles...) dan is het nu tijd om daar verandering in te brengen!


Zit jij overdag urenlang voorovergebogen achter de computer te werken, of nog erger: op je smartphone? Dan is die houding er ‘s avonds tijdens jouw trainingsrondje niet meteen uit. Dit komt omdat deze houding voor jou namelijk heel normaal aan zal voelen, aangezien je het grootste deel van jouw tijd zo doorbrengt. Let er maar eens op: veel lopers hebben het hoofd en de schouders teveel naar voren hangen ten opzichte van de wervelkolom en gaan daardoor vaak ook meer roteren (de armen gaan van links naar rechts, in plaats van voor naar achter). Dit alles kost je veel energie en zorgt ervoor dat alle krachten die je op moet vangen tijdens het hardlopen verkeerd worden overgebracht op de hele keten. Daar kan zelfs een goed getrainde core of sixpack niet tegenop! Het zorgt voor stress in de nek en onderrug. Dat kan op zijn beurt weer zorgen voor een verkeerde heupfunctie en uiteindelijk de bekende overbelastingsblessures in knieën, enkels en voeten veroorzaken.


Komt dit jou bekend voor en wil je weten hoe je deze houding kan verbeteren? De eerste stap is een bezoekje aan de fysiotherapeut om de beweeglijkheid van jouw wervelkolom te laten onderzoeken. Als die beperkt is kan deze eerst worden gemobiliseerd en leer je welke oefeningen jij hiervoor kunt doen. Als je weer voldoende mobiliteit hebt kan je gaan werken aan een betere (loop) houding.

Omdat het vaak lastig is, zeker tijdens je werk, om de hele dag een goede houding aan te nemen maak ik mijn cliënten vaak bewust van de goede houding door ze tijdelijk te corrigeren met Fysiotape. Zo word je er direct aan herinnerd wanneer je jouw schouders te veel optrekt of naar voren laten hangen. Hierdoor gaat de betere houding steeds normaler voor jou voelen.


Vind jij tapen en oefeningen teveel gedoe? Bij Runnersworld Rotterdam Centrum hebben ze nu ook een T-shirt die dit voor jou doet:

Het Performance Active Spine T-shirt van het merk Odlo. ‘Engineered to ensure dynamic posture control during and after sports for improved athletic performance. Reduce muscle fatigue.’

Ik heb deze natuurlijk even voor jullie getest en het werkt echt! Achter mijn bureau werd ik in de juiste positie gezet, zonder dat dit mij moeite kostte. Dit gaf direct ontspanning in mijn nek en schouders. Ook tijdens het lopen was het prettig om deze ondersteuning te voelen, alsof ik direct meer bewegingsvrijheid in de schoudergordel had en rechter op ging lopen. Dat ziet er meteen ook nog eens veel mooier uit! Ik kan mezelf al redelijk goed corrigeren, maar het T-shirt is zeker een aanrader als je nog niet goed kan aanvoelen wat de juiste houding moet zijn. Je helpt jouw spieren een handje om een goede (loop)houding aan te sturen, net zolang totdat ze dit zelf weer kunnen.


Kom gerust langs bij Runnersworld Rotterdam Centrum en Run your Body en trek het shirt eens aan om te ervaren of het wat voor jou is!403 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page